A vesetranszplantációra nem mindenki alkalmas, ám az a dialízishez képest kevésbé zavarja meg a normál életvitelt.

 

Ha I-es típusú diabétesszel és veseelégtelenséggel küzd egyidőben, lehetséges lehet a hasnyálmirigy és a vese együttes transzplantációja, így a diabétesz és a vesefunkciók is helyreállnak. Orvosa felméri, hogy Ön alkalmas-e a kombinált vese- és hasnyálmirigy-transzplantációra.

 

Nekem való a vesetranszplantáció?

A vesetranszplantáció nem minden vesebeteg kezelésére alkalmas. Egyéb fennálló betegségek a transzplantációt túl kockázatossá tehetik. Szintén szükséges lesz egy olyan vese, amely a beteg testének különböző tulajdonságaihoz a lehető legjobban hasonlít, hogy a szervátültetés hosszú távon is sikeres legyen. Általában a beteg élő rokona által adományozott szerv beültetése hozza a legjobb eredményeket.

Mint a legtöbb orvosi beavatkozás, a transzplantáció is hordoz magában kockázatokat, és rengeteg vizsgálatot kell elvégezni, hogy kiderüljön, lehetséges-e annak végrehajtása. Az ilyen vizsgálatok során tanulmányozzuk a beteg immunrendszerét és általános fizikai állapotát.

Ha a veseátültetés végrehajtható, az egészségügyi csapat és egyéb szakemberek segítik a beteget a részletek megértésében. Szintén segíthet, ha a beteg beszélhet valakivel, aki már átesett szervátültetésen; ezt az egészségügyi csapat megszervezheti.

Amíg a várólistán van, szigorú étkezési, gyógyszerszedési és általános szabályokat kell követnie. Szintén nagyobb a fertőzések és egyéb betegségek kockázata.

Lesz számomra vese?

A beültetendő vese donorjai vagy olyan emberek, akik meghaltak, vagy élő donorok: lehet a beteg rokona, vagy nem rokon személy, pl. élettárs vagy barát. Egyes országokban emberek ismeretlenül is felajánlhatják szerveiket, önzetlen ajándékként.

A beültethető szervekből hiány van, ezért elképzelhető, hogy hónapokat, talán éveket is kell a veseátültetésre várni. Az orvosi csapat minden szükséges információt megad Önnek a helyi szabályokat és a várólistákat illetően.

A szervátültetés nagy műtét?

Igen, a szervátültetés jelentős beavatkozás. Általában 4-7 napos kórházi tartózkodással jár. A műtét után a betegnek egész életében gyógyszereket kell szednie, hogy a szervezet ne lökje ki magából az új vesét. A vesetranszplantáción átesett betegeket orvosaik szigorúan ellenőrzik, hozzájuk rendszeresen el kell látogatni kontrollra és vizsgálatokra.