A krónikus veseelégtelenség a vesefunkciók fokozatos és visszafordíthatatlan, hosszú idő alatt történő elvesztése. Gyógyíthatatlan, de lassítható és kezelhető.

Ha a vese normál módon működik, az hatékony szűrőként funkcionál, és a vizelet nem tartalmaz vért és fehérjét. A vese szűrőképességét számos tényező befolyásolhatja, pl. a korosodás is. Ha a vesefunkciók tartósan csökkennek, felállítják a krónikus veseelégtelenség diagnózisát. Ennek öt stádiumát különböztetjük meg: az 1-4. stádiumban a hangsúlyt a vesefunkciók megőrzésére helyezzük, míg az 5. stádiumban dialízis vagy vesetranszplantáció válik szükségessé.

 

Az 1. és 2. stádiumban lévő betegség tünetmentes is lehet.

Egyesek nem tapasztalnak tüneteket, míg mások eljutnak a diagnózisig, és gyógyszert ajánlanak fel nekik. Vérnyomását rendszeresen mérje, és tartsa megfelelő ellenőrzés alatt; ha cukorbeteg, a vércukor rendszeres ellenőrzéséről és a lehetőségekhez mért stabilizálásáról is gondoskodjon.


3. stádium – fontos, hogy cselekedjünk

A harmadik fázis elérésekor a vesefunkciók a teljes kapacitás 30-60 százalékára csökkennek. Ilyenkor alapos és rendszeres orvosi ellenőrzésre van szükség. Létfontosságú, hogy a betegség súlyosbodásának lassítása érdekében mindent megtegyünk, amit lehet, és megakadályozzuk annak 4. és 5. fázisba való átkerülését.
Ha a betegség a 3. fázist elérte, valószínűsíthetően számos gyógyszert írtak fel Önnek, diétáznia és mozognia kell. A dialízis vagy a vesetranszplantáció lehetőségét is mérlegelni kell, és ilyenkor javasolhatják, hogy vénáit műtét útján tegye hozzáférhetővé és dialízisre késszé, ha erre szükség lenne.


4. és 5. stádium – a vese már nem tudja ellátni funkcióját

Veseelégtelenség akkor áll fenn, ha funkciója a normál funkciók 15 százalékára vagy az alá csökken. Ilyenkor a beteg vérében veszélyes mértékben van jelen salakanyag és víz. Ekkor feltétlenül dialízisre vagy vesetranszplantációra van szükség.