Kifejlesztettünk egy mesterségesintelligencia-modellt, hogy orvosaink és ápolóink nagy pontossággal jelezhessék előre a vérnyerési pont trombózis előfordulását hemodializált betegeknél.

A Diaverum régebbi betegadataival végzett szimulációk a tényleges esetek 75%-át jósolták meg átlagosan, amelyeket a legjobb klinikai értékelésekkel és monitorozó rendszerekkel nem mutattak ki.  

A vérnyerési pont trombózis a szenvedés és fokozott mortalitás egy jelentős tényezője krónikus hemodializált betegek esetén, és az incidenciája 0,11 és 0,5 közötti évente betegenként. Ez jelentősen megnöveli ezen betegek teljes ápolási költségét, ami hozzájárul a fenntarthatatlan növekvő költségekhez és betegségteherhez, ami az egész világon befolyásolja a nemzeti egészségügyi rendszereket. 

Dimitris Moulavasilis, a Diaverum vezérigazgatója a következőt mondta: „A vérnyerési pont kezelése áll a klinikai stratégiánk középpontjában. Nagy örömünkre szolgál, hogy ma egy áttörő innovációt mutathatunk be, amely minőségi ugrást jelent majd azon képességünkben, hogy előre jelezzük a trombózisok kialakulását dializált betegeinknél, és megtegyük a megelőző intézkedéseket azok elkerülése érdekében. Ez mindenki számára hatalmas győzelem – jobb digitális eszközök és prediktív analitikai betekintés egészségügyi szakembereink számára, jobb orvosi eredmények betegeink számára és alacsonyabb ápolási költségek a kifizetők és a nemzeti egészségügyi rendszerek számára.” 

Modellünk az emberközpontú, megmagyarázható és felelős mesterséges intelligencia alapelveit követi. Személyre szabott bemeneti változókat alkalmaz, beleértve a dialízis-kezeléssel kapcsolatos adatokat, a laboratóriumi vizsgálatok eredményeit és a demográfiai adatokat, és az epizód bekövetkezése előtt egy héttel megjósolja, hogy a betegnél kialakul-e trombotikus esemény. A mesterséges intelligencia előrejelzését számos megmagyarázható betekintéssel együtt mutatják be a nefrológusoknak, ami lehetővé teszi, hogy megelőző, személyre szabott ápolást biztosítsanak a beteg vérnyerési pontjának túlélése érdekében. 

Az új mesterségesintelligencia-modell be van építve digitalizált klinikai munkafolyamatainkba, és csatlakozik digitális infrastruktúránkhoz, beleértve a Diaverum szabadalmazott veseinformációs platformját, a d.CARE-t és a Kezelésirányító rendszert (TGS). 

Célkitűzésünk, hogy a következő 18 hónapban a modellt a 24 országban 452 klinikából álló teljes hálózatunkra kiterjesszük, kezdve a Szaúd-Arábiában, Portugáliában és Spanyolországban végzett működésünkkel, ahol körülbelül 12 000 vesebeteget ápolnak. 

Dr Fernando Macário, a Diaverum vállalati orvosigazgatója a következőt nyilatkozta:  
„A Diaverum vesebeteg-ellátási modellje biztonságorientált irányelvekre és eljárásokra, standardizált holisztikus beavatkozásokra, erős klinikai irányításra és digitalizált munkafolyamatokra épül, hogy olyan orvosi eredményeket biztosítsunk, amelyek fontosak a betegeinknek. A mesterséges intelligencia segítségével az orvosok jobb előrejelző eszközökkel rendelkeznek majd, az ápolók közelebb kerülnek a betegekhez, a folyamatok hatékonyabbak lesznek, és javul a betegek ellátása. Az adatkutatók képezik majd az egészségügyi szakemberek új csoportját, részei lesznek egy multidiszciplináris csapatnak, amely a betegekhez és más egészségügyi szakemberekhez fog csatlakozni annak biztosítása érdekében, hogy a fókusz mindig a személyre szabott, életjavító vesebeteg-ellátáson legyen.” 

Szepesi Zoltán, a Diaverum fő átalakítási tisztviselője szerint „a mai bejelentés egy hároméves út mérföldköve, hogy minden tudásunkat egy szabadalmazott digitális platformra helyezzük át annak érdekében, hogy a leghatékonyabb, standardizált, magas minőségű, nagymértékben bővíthető dialízis szolgáltatást nyújthassunk az iparágban.  Előretekintve, a Diaverum saját mesterségesintelligencia-fejlesztő gyárat épít számos mesterségesintelligencia-modell kifejlesztése, validálása, bevezetése és monitorozása céljából, amelyek fontos, kielégítetlen klinikai igényekkel foglalkoznak majd. Célunk, hogy minden klinikánkon mesterséges intelligencia által támogatott klinikai munkaerőnk legyen, ami javítja a betegeink számára igazán fontos eredményeket, mint például a vérnyerési pontjuk túlélési ideje.” 

További információkért ellátogathat a Diaverum mesterséges intelligenciáról szóló honlapjára (angol nyelvű) is, vagy olvassa el a digitális átalakításról szóló elektronikus tájékoztatónkat (angol nyelvű). 

Legfrissebb hírek

Digitalizáció

Mesterséges intelligencia az előrejelzésben

Élet KVB-vel

Jól élni vesebetegséggel

d.ACADEMY

A vese világnapja 2022