A vesék komplex és lenyűgöző szervek, amelyek a testünk egészsége érdekében létfontosságú feladatokat látnak el. A vizelet, salakanyagok és többletfolyadék kiválasztása mellett, segítenek szabályozni a vérnyomást, egészségesen tartani a csontjainkat és vörösvérsejteket termelni. 

Összefoglalva, elengedhetetlen, hogy megőrizzük veséink egészségét. Viszont a krónikus vesebetegséggel kapcsolatos tudás állandó és növekvő hiánya következtében, a vesebetegség okozta halálozási arány évente növekszik, és becslések alapján 2040-re az ötödik leggyakoribb halálozási ok lehet. Az egészségtudatosság, vagyis “az egyének és közösségek számára szükséges személyes jellemzők és szociális erőforrások, valamint az egészséggel kapcsolatos döntések meghozatalához szükséges információk megértése, értékelése és használata” kulcsfontosságú szerepet játszanak ebben a témában. Egy brit kutatás kimutatja, hogy 10-ből 6 felnőtt nem rendelkezik olyan megfeleő  információkkal és statisztikai adatokkal, amelyek fontosak lennének az egészségük szempontjábül. .

Ezen okok által vezérelve, ebben az évben a vese világnapja, immáron 16. alkalommal, annak lett szentelve, hogy áthidaljuk ezt az információ és tudás hiányt annak érdekében, fejleszthessük a vesegondozás területét. Mi, a Diaverum büszkén adjuk a hangunk ehhez a kezdeményezéshez. 

A egészségtudatosság fontossága

Világszerte 10-ből 1 felnőtt krónikus veseelégtelenségben szenved, ami kezelés nélkül halálos lehet. Viszont, a korai felismerés lehetővé teszi a betegség megfelelő kezelését, ami által csökkenthető a megbetegedések és halálozások száma, valamint elősegíti a költséghatékonyságot és fenntarthatóságot. A Diaverum a missziója kulcsfontosságú elemeként tekint az egészségtudatosságra. Ahhoz, hogy valóban életminőséget javító vesegondozást nyújthassunk elengedhetetlen a betegek oktatása, tájékoztatása, támogatása, a közös döntéshozás és öngondoskodás. Azok a betegek, akik megfelelő információkkal rendelkeznek az állapotukkal kapcsolatban, hatékonyan tudnak kommunikálni a kezelőorvosukkal, 32%-kal kisebb eséllyel kerülnek kórházba, és 14%-kal kevesebb az esély arra, hogy sürgősségi ellátásra szorulnak, ezáltal jobb életminőséget tapasztalhatnak. 

2022-es évre szóló terveink

Michaela Blomstrand, a betegélmény és közösségi ügyek igazgatója, betekintést nyújtott abba, hogy hogyan tapasztalhatják majd a Diaverum betegei az egészségtudatosság fontosságát 2022-ben: „Az oktatás kulcsfontosságú részét képezi a betegélmény stratégiánknak. Edukálni szeretnénk a betegeinket, valamint családtagjaikat és az őket gondozókat egyaránt. 

Örömmel jelentjük be, hogy a Vese Világnapja ünneplésének céljából egy olyan kampányt indítunk, amely során számos olyan oktató jellegű videót fogunk megosztani, amik célja, hogy felhívják a figyelmet a krónikus vesebetegségre, és arra, hogy a betegség mivel jár. Az, hogy egy érintett személy megértse a betegségét és tudjon róla beszélni, kulcsfontosságú része annak, hogy a beteg jólinformált döntéseket hozhasson az ellátásáról és jó életet élhessen a betegség ellenére is. Büszkén támogatjuk betegeinket ezen az úton!” 

Nemzetközi vesekezelést nyújtó szolgáltatóként, missziónk és mindennapos munkánk részét képezi, hogy felhívjuk a figyelmet és megosszuk a tudást a vesék egészségével kapcsolatban. Ez kiterjed a vállalatunk számos olyan kezdeményezésére, mint például a d.CARE mobilapplikáció, amely segítségével a betegek egy helyen láthatják és rendszerezhetunk a dialízis kezeléseiket. 

Dr Fernando Macário, a Diaverum tiszti főorvosa így nyilatkozott:   

„Az orvosi ellátás során egyre inkább a megelőzés felé tolódik a fókusz, ahol nagyobb hangsúlyt fektetünk a beteg jólétére, mint magára a betegségre. Ezáltal a holisztikus hozzáállás felül fog kerekedni a biogyógyászati modellek felett. A betegek aktív részvétele az egészségügyi állapotuk megállapításában és a kezelési tervben való részvételük elengedhetetlen ahhoz, hogy számukra értékes eredményeket érhessünk el. 

Ennek a gondoskodásról kialakult új víziónak az alapja a jólinformált betegek, rokonok és gondozók, valamint a modern információs rendszerek által támogatott hatékony kommunikációs stratégiák. A modell hatékonysága nagyban függ attól, hogy az egészségügyi szolgáltatók milyen mértékben tudják fejleszteni az egészségtudatosságot a pácienseik és betegeik körében. Mi, a Diaverum-nál komolyan vesszük az ezzel járó felelősséget, és saját, a betegeknek szóló oktatási programokkal járulunk hozzá ehhez az ügyhöz.” 

1 https://gateway.euro.who.int/en/themes/health-literacy/#:~:text=Health%20literacy%20refers%20to%20the,to%20make%20decisions%20about%20health
2 (Greene JC, et al. (2019). Reduced hospitalizations, emergency room visits, and costs associated with a web-based health literacy, aligned-incentive intervention: Mixed methods study. Journal of Medical Internet Research, 21(10): e14772)

Sajtóközlemények

Digitalizáció

Mesterséges intelligencia az előrejelzésben

Élet KVB-vel

Jól élni vesebetegséggel

d.ACADEMY

A vese világnapja 2022